Четвер, 25 April, 2024
19/11/2019 - 16:24

Реконструкція вуличного освітлення

img Проблема зовнішнього освітлення на вулицях Старобільська, безперечно, є актуальною з точки зору створення на території міста безпекового середовища та комфортних умов проживання людей. З іншого боку, її вирішення вимагає комплексного, системного підходу - згідно з нормами та правилами законодавства. Оскільки, зрозуміло, що просто так прийти і повісити лампу на стовп міська рада не може.

 

Тим більше, що з урахуванням сучасних вимог всі розуміють необхідність не просто встановлення чи заміни ліхтарів, а втілення в життя заощадливого варіанту освітлення наших вулиць у темну пору доби. Що потребує оформлення відповідної документації: виготовлення проектів, здійснення узгоджень з іншою містобудівною документацією, вирішення питань щодо відведення земельних ділянок для електрообладнання, в тому числі розміщення підстанцій.

Можна сказати, що більшість вуличних світильників Старобільська не відповідають вимогам сучасних нормативів. Тож експлуатація старих, фізично зношених, малоефективних джерел світла (ламп розжарення і ламп ДРЛ) є незадовільним нормативом, який не тільки не ефективний, але й економічно невигідний.

Щоб покращити рівень освітленості у місті і значно зменшити енергоспоживання, Старобільською міською радою було прийнято рішення провести реконструкцію вуличного освітлення, оновити застаріле зовнішнє освітлення із заміною старих світильників на світлодіодні. Такі кроки передбачені Міською цільовою програмою благоустрою міста Старобільськ, яка розрахована на 2018-2022 роки.

Для її виконання поточного року було виділено 800 тисяч гривень, зроблено техніко-економічне обгрунтування та виготовлена проектно-кошторисна документація на об`єкти: "Реконструкція вуличного освітлення по вул.Набережна м.Старобільськ Луганської області", "Реконструкція вуличного освітлення по вул.Південна м.Старобільськ Луганської області", "Реконструкція вуличного освітлення кв.Ватутіна м.Старобільськ Луганської області", "Реконструкція вуличного освітлення по вул.Піщана м.Старобільськ Луганської області". Останній проект отримав фінансування з міського бюджету у сумі більш ніж 150 тис. грн., він вже втілений в життя, тут здійснені роботи по заміні неефективних ламп на світлодіодні. Роботи з модернізації системи освітлення за рештою проектів також є пріоритетними для міської влади і розпочнуться відразу за наявності необхідних коштів.

Треба сказати, що за останні роки питання благоустрою територій міста та поточного утримання об’єктів благоустрою значно загострились виключно через економічні чинники – в місті майже відсутні капітальні вкладення у комплексний благоустрій, фактичне фінансування за бюджетними призначеннями на утримання об’єктів значно менше від наявної потреби. Тому міськрада постійно працює над залученням додаткових коштів, що можуть бути використані для вирішення проблем міста, зокрема, й освітлення. Зокрема, одне із звернень про виділення додаткової суми на проведення робіт з реконструкції вуличного освітлення направлене до Луганської обласної державної адміністрації, яка, в свою чергу, внесла відповідні зміни до переліку заходів органів місцевого самоврядування. Старобільськ розраховує на надходження необхідних коштів з області, сподівається на підтримку і співпрацю з обласною владою у даному питанні.

Звичайно, хочеться зробити все швидше, але існує відповідна схема дій, прискорити чи змінити яку не в нашій компетенції. Тож при розумінні необхідності покращення освітлення вулиць міста міська влада, на жаль, не в змозі об'єктивно вплинути на деякі підготовчі процедури, що передують фінальній точці - появі нового ліхтаря у тій чи іншій частині Старобільська, - говорить Старобільський міський голова Яна Літвінова. - Виконавши так звані підготовчі проектні роботи, ми весь час знаходимось у активному пошуку джерел фінансування здійснення реконструкції і модернізації вуличного освітлення. Оскільки, розуміємо, що це дієвий кроком для покращення умов проживання жителів нашого міста.

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube