П'ятниця, 29 March, 2024
02/12/2019 - 14:59

2020 - рік виважених і відповідальних рішень

img Про це сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій в Краматорську під час Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». Захід організовується щорічно з 2016 року з метою обговорення стану та перспектив розвитку місцевого самоврядування в Україні загалом та, зокрема, в Донецькій та Луганській областях.

Цього разу основним питанням для обговорення на форумі стала концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. До серйозної розмови, в якій впродовж двох днів, 28 та 29 листопада, брали участь народні депутати України, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, експертного та наукового середовища, міжнародних партнерів та  журналісти, долучилася і Старобільський міський голова Яна Літвінова.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій, Україна зараз вийшла на завершальний та найбільш відповідальний етап реформи місцевого самоврядування. Її результатом має бути створення умов, в яких українці матимуть реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад, сказав заступник Міністра.

20191202 2Серед завдань, визначених Урядом для завершення реформи, формування перспективних планів областей, які покриватимуть 100% їх території. Завершити цю роботу обласні державні адміністрації мають в першій декаді грудня. За словами В’ячеслава Негоди, перспективні плани стануть основою для створення спроможних громад із оптимальними мережами публічних послуг та сервісів. Він нагадав про обов’язкові критерії спроможності громад, визначених Методикою, які необхідно врахувати у ході формування перспективних планів:

- нерозривність та географічна цілісність території громади;

- на території громади проживає не менш як 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку;

- на території громади розташований загальноосвітній навчальний заклад I-III ступеня, проектною потужністю не менш як 250 учнів.

Він також акцентував увагу на завданні формування оптимальної мережі соціальної інфраструктури у 100% територіальних громад.

Розуміючи важливість залучення громадян до участі у процесі прийняття управлінських рішень, Уряд планує внести зміни до законодавства про місцеві вибори в частині забезпечення представництва жителів у раді громади і громад — в обласній раді. Також планується прийняти Закон «Про місцевий референдум».

Завершальний етап реформи, за словами В’ячеслава Негоди, включає в себе переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу. Дорожня карта законодавчого забезпечення завершення реформи передбачає, що ІІІ квартал 2020 року стане завершальним для прийняття необхідних законів та підзаконних актів. Остаточну крапку в реформі поставлять місцеві вибори в 2020 році, які пройдуть на новій територіальній основі.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube