Вівторок, 23 April, 2024
15/01/2020 - 13:50

Влада стимулює створення ОСББ

img З кінця грудня 2019 року "Міська цільова програма із стимулювання створення та діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м.Старобільськ на 2018-2020 роки" діє в новій редакції. До документу були внесені важливі зміни, які депутати міськради затвердили на останній минулорічній сесії.

 

 

Станом на 1 січня поточного року на території міста створені та функціонують 11 ОСББ. На балансі КП “Благоустрій м.Старобільськ” перебувають 70 житлових багатоквартирних будинків. Разом з тим, неприватизованим залишається 4,5% житла.

"Будинкова децентралізація" хоча й повільно, але крокує містом. А це означає, що люди розуміють: їх відповідальність не закінчується за порогом власної квартири, їм треба вчитися по-іншому ставитися до спільного майна.

Вважається, що серед основних переваг ОСББ перед старими «жеками» є те, що мешканцям ніхто не може нав’язати непотрібні послуги за неконкурентними тарифами. Натомість люди самі обирають, які суми грошей збирати і куди їх направляти.

Крім того, у ОСББ є можливість участі в державних програмах Фонду енергоефективності та інших проектах, що дозволяє залучати кошти на утримання спільного майна. Доступ до грошей має будь-яке юридично оформлене ОСББ.

Нарешті, ОСББ може самостійно обирати керуючу компанію (управителя). І робити це з огляду на якість послуг, їх ціну та інші важливі параметри. Будинкам без ОСББ керуючу компанію доведеться обирати місцевій владі, якщо їх власники не наважаться утримувати будинок власним коштом.

УВАГА!Старобільська міська рада нагадує, що 1 травня 2020 року спливає термін, коли власники багатоквартирних будинків мають визначитися з формою управління спільним майном. Законодавством передбачені три варіанти: управління співвласниками (без створення юридичної особи), передача функцій управління будинком управителю та здійснення управління будинком через ОСББ.

Розробляючи заходи з метою заохочення мешканців до створення ОСББ депутати міської ради визначили найбільш дієвими: фінансову підтримку новостворених ОСББ у капітальному ремонті будинку; надання консультативно-інформаційної допомоги, навчання голів ОСББ; сприяння в оформленні технічної документації на будинки та прилеглі території.

Слід зазначити, що підтримка заходів з покращення технічного стану багатоповерхівок передбачається на засадах співфінансування, тобто за рахунок коштів співвласників багатоквартирних будинків, які створюють або створили ОСББ, та коштів бюджету міста у межах затверджених бюджетних призначень на відповідний рік. Співфінансування здійснюється в таких обсягах: кошти співвласників багатоквартирного будинку — не менше 10% від загальної вартості проектно-кошторисної документації (без урахування витрат на виготовлення проектно-кошторисної документації); кошти міського бюджету — не більше 90% від загальної вартості проектно-кошторисної документації (без урахування витрат на виготовлення проектно-кошторисної документації). Обсяги співфінансування визначаються на підставі наданої новоствореним ОСББ проектно-кошторисної документації.

Найбільш важливою зміною, яка внесена до "Міської цільової програми із стимулювання створення та діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м.Старобільськ на 2018-2020 роки", є те, що відтепер ОСББ вважатиметься новоствореним протягом 3 років з дня заснування. Раніше цей статус ОСББ мало лише протягом першого року існування. Отже, збільшення терміну дасть змогу власникам спільного майна брати участь у реалізації програми впродовж трьох років.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube