Четвер, 28 March, 2024
26/12/2019 - 13:51

Стратегічна ціль - успішна і процвітаюча громада

img На початку тижня відбулося обговорення проекту стратегічного плану економічного розвитку міста Старобільськ. Cтратегія дасть можливість активізувати весь наявний потенціал Старобільська та відкрити нову сторінку його розвитку на користь мешканців, зацікавлених у створенні економічно розвиненої, сучасної, комфортної громади.

   

 

Такого висновку дійшли учасники зустрічі - представники робочої групи з розробки стратегічного плану, бізнесу, депутати міської ради, представники виконкому міськради та громадських організацій, активні громадяни.

Партнером підготовки Стратегії економічного розвитку міста Старобільська виступив проект USAID «Економічна підтримка Східної України» (виконавець DAI Global LLC). Проект діяв, головним чином, в якості технічної допомоги, надаючи методичні рекомендації в процесі розробки Стратегії та модеруючи обговорення у робочій групі, зокрема, щодо взаємної згоди стосовно критичних питань розвитку як головних елементів Стратегії.

Підготовчі дії з розробки стратегії почалися 15 травня 2019 року з зустрічей з лідерами громадської думки, представниками громадянського суспільства, засідання робочої групи зі стратегічного планування, де учасники ознайомилися з методологією процесу розробки Стратегії розвитку міста, обговорили Дорожню карту її розробки на весь період роботи, визначили обсяги необхідної інформації та її джерела для формування Профілю громади міста, а також обговорили методологію проведення опитування керівників підприємств та підприємців.

20191226 2Учасниками процесу стратегічного планування та фахівцями структурних підрозділів міської ради було зібрано статистичну інформацію та підготовлено разом з консультантом звіт про оцінку соціально-економічного та екологічного стану громади. На етапі аналізу стану громади було проведено опитування серед мешканців громади, підприємців та лідерів громади (депутати, керівники підприємств тощо).

Стратегія розвитку є багатогранним поняттям. З допомогою цього інструменту ми можемо розуміти, що необхідно робити сьогодні для досягнення бажаних цілей у майбутньому.

Стратегію економічного розвитку присутнім на обговоренні презентувала міський голова Яна Літвінова, яка зазначила, що "Стратегія - це наш план дій на найближче майбутнє. Місто має потужний потенціал, який буде розвиватися, але при обов'язковій підтримці громади, депутатів, підприємців, активних громадян. Старобільський район в ході адміністративно-територіальної реформи невдовзі стане центром укрупненого району. Тож при розробці стратегічного плану ми мали враховувати і цей факт."

Розуміючи причини проблем, що існують зараз в місті, можна знайти шляхи їх подолання, трансформувати їх у стратегічні цілі. Рухаючись до них, місто розвиватиметься у двох пріоритетних напрямках, визначених Стратегією:

1) Відродження економічної спроможності міста через розвиток малого і середнього бізнесу та агропромислового кластеру.

2) Підвищення ефективності і відкритості роботи міської влади та її ролі в сталому розвитку громади.

Таким чином, місто досягне головної мети, реалізуючи бачення свого майбутнього розвитку, коли Старобільськ стане логістично-переробним центром з розвинутим агропромисловим кластером, де є відкритий діалог між владою, громадою та бізнесом; дружнім до туристів та найбільш доброзичливим до велосипедистів містом Луганщини.

На шляху реалізації головної мети місту та його жителям доведеться втілити в життя більше 40 проектів, які зазначені у проекті Стратегії. Всі вони покликані покращити стан справ у тій чи іншій сфері життєдіяльності міста: від створення агрологістичного та переробного центру, програми підтримки малого та середнього підприємництва, підготовки професійних кадрів до організації різноманітних фестивалів, розробки інвестиційного паспорту міста, впровадження бюджету участі та заходів з енергоефективного господарбвання тощо.

"Стратегія розвитку міста міста Старобільськ відображає наші амбітні цілі, які вказують шлях до досягнення його сталого майбутнього як динамічного, відкритого та комфортного міста для життя й роботи, - сказала Яна Літвінова. - Саме в цьому й полягає  головне призначення Стратегії. Ми повинні не просто жити, вирішуючи поточні проблеми, але й мати чіткий план розвитку на майбутнє і рухатися за ним. Тільки таким чином ми дамо шанс нашій громаді знайти себе на економічній або  туристичній карті країни. Я вдячна представникам Проекту за кваліфіковану консультаційну підтримку в питаннях розробки Стратегії, членам робочої групи за активну плідну роботу".

В обговоренні взяли участь представники Проекту ERA «Економічна підтримка Східної України» Галина Васильченко, Володимир Письмак, Юлія Чекунова.

Підбиваючи підсумки обговорення, міський голова висловила сподівання, що Стратегія буде надбанням усієї громади: "Дякую всім, хто брав участь у засіданнях робочої групи, надавав свої пропозиції та зауваження, знайшов час зробити свій внесок у бачення розвитку нашої громади. Ми відкриті для спілкування та нових креативних ідей! Переконана, що наша спільна робота буде запорукою успішної та процвітаючої громади".

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube