П'ятниця, 19 April, 2024
29/04/2021 - 15:02

Старобільськ у фокусі уваги

20210204 1Днями Національна платформа “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” провела відкрите обговорення на тему: "Стратегія економічного розвитку Донецької та Луганської областей: від слів до справи". В якості спікера до цього поважного обговорення також була запрошена Старобільський міський голова Яна Літвінова, яка представила не лише нашу громаду, а й взагалі Луганську область, думку місцевої спільноти, яка долучена до розробки цього важливого для регіону документа.

У роботі взяли участь Ростислав Замлинський, перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Ремі Дюфло, заступник Голови Делегації ЄС в Україні; Андрій Мірошниченко, радник Віцепрем'єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії; Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики; Дмитро Наталуха, голова Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку; Муса Магомедов, народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку; Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України; Володимир Лупацій, співзасновник Національної Платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію". Модерував зустріч Андрій Куликов, голова правління ГО "Громадське радіо".

За словами першого заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислава Замлинського, мета стратегії – створити умови для безпечного розвитку людини. До таких умов відноситься впровадження фінансових, податкових, логістичних, соціальних та інших стимулів для розвитку економіки регіону в цілому та бізнес-середовища, зокрема.

На початку травня документ буде переданий на розгляд центральних органів виконавчої влади, потім – спрямований на затвердження Уряду. Після цього буде розроблений та ухвалений План заходів на 1-2 роки, а також – необхідні законопроєкти.

У разі успішної реалізації стратегії напрацьовані практики та інструменти варто поширити на інші регіони України та на всю територію Донецької і Луганської областей після деокупації.

Учасники говорили про конкретні інструменти та можливості економічного розвитку Донецької та Луганської областей. Одним з основних інструментів реалізації стратегії може стати законопроєкт, який визначить спеціальний режим інвестиційної діяльності на областях. Вони мають стати територіями пріоритетного економічного розвитку. також мова йшла про пожвавлення міжмуніципальної співпраці на рівні бізнесу та структур управління; заохочення до міжрегіональної співпраці, щоби “зв’язати” економіку Донецької та Луганської області не тільки з сусідніми регіонами, а й всією Україною.

Яна Літвінова, продовжуючи тему, розповіла, що у громаді вже реалізується великий інфраструктурний проєкт – найбільший за всі роки незалежності. Це створення агрологістичного хабу, який здатний “перезавантажити” економіку всього регіону та стати додатковою “точкою тяжіння” до України для жителів ТОТ.

Під час дискусії пролунала думка про те, що Стратегія потрібна для Донецької та Луганської області, оскільки внаслідок конфлікту тут відбувся розрив традиційних економічних ланцюжків, змінилися структура місцевої економіки. А значить, нам потрібно створення нових зв'язків, стартових майданчиків для економічного росту, застосування нових інструментів та можливостей, зокрема, страхування ризиків для інвесторів та підтримка малого і середнього бізнесу.

Обговорення відбувалося у форматі панельної дискусії на платформі Zoom, була організована пряма трансляція на сторінці Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію”. Переглянути обговорення можна за посиланням: https://www.facebook.com/nationalpatformfordialogue/videos/286143496497209 (з 58-ї хвилини - виступ міського голови Яни Літвінової).

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube