Субота, 20 April, 2024
13/04/2023 - 12:05

З ПУТІВНИКОМ НА ШЛЯХУ ДО НМТ

20211117 3

УЦОЯО розроблений Путівник учасника НМТ.  Це довідничок, який дасть відповідь на більшість  запитань, що може виникнути до, під час або після тестування.  У ньому зібрано всю потрібну інформацію, яка для зручності так і згрупована – за форматом «запитання ‒ відповіді». Для того щоб полегшити пошук потрібної сторінки на сайті, текст у путівнику залінкований. А для тих, хто любить роздруковувати тексти, є QR-коди.

Крім того, варто звернути увагу на те, як підготуватися до НМТ з основних предметів, а також які підходи є універсальними під час повторення/вивчення матеріалу з інших дисциплін. Про це – у публікації, яка підготовлена Відділом освіти Старобільської міської ради.

 

ЯК ПРОХОДИТИМЕ НМТ-2023

У путівнику нагадують, що іспит триватиме 180 хвилин. Цей час відведено на тестування з трьох предметів:

Демонстраційні варіанти тестів з усіх предметів уже доступні. Їх можна пройти онлайн.

Для низки предметів дозволено використовувати довідкові матеріали.

Тестування проходитиме в спеціально обладнаних кабінетах як в Україні, так і за кордоном.

Реєстрація на основну сесію НМТ-2023 триватиме до 3 травня. 

Сама основна сесія проходитиме з 5 по 26 червня,

Також планують провести додаткову сесію з 4 по 11 липня. 

Водночас в УЦОЯО нагадують, що пройти тестування можна лише один раз – перескласти іспит не вийде. 

В іспитах будуть три типи питань: 

  • з вибором однієї правильної відповіді;
  • на встановлення відповідностей;
  • з відкритою відповіддю короткої форми.

ЯКИМ БУДЕ НМТ-2023?

Завдання на НМТ повністю відповідатимуть змісту програми ЗНО з усіх вищевказаних предметів, запевняють в УЦОЯО.

Тести з української мови, історії України, хімії та біології міститимуть по 30 завдань різного ступеня складності. У тесті з математики – 22 завдання, з іноземної мови – 32, з фізики – 20.

ОСНОВНІ ПІДХОДИ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО НМТ

Етап 1. Визначте "слабкі сторони"

Перегляньте програму ЗНО, пройдіть кілька демонстраційних варіантів тестів з предметів, які складатимете на НМТ. Коли ви отримаєте результати, то зможете визначити орієнтовні теми, які варто опрацювати повторно.

Етап 2. Не послуговуйтеся пасивним навчанням

Після теоретичної частини одразу переходьте до виконання завдань. Цей підхід актуальний під час підготовки до НМТ з будь-якого предмета.

Етап 3. Якісний аналіз та виправлення помилок

Виконали завдання? Проаналізуйте, які з них ви зробили (не)правильно. Визначивши прогалини, поверніться до відповідних розділів у теоретичних матеріалах, аби пропрацювати їх повторно. Після цього знову виконайте практичні вправи.

Етап 4. Відкладене повторення

Аби краще засвоїти забутий/невивчений/новий матеріал, варто кілька разів повернутися до застосування його на практиці: запланувати практику проблемних тем на наступний день, а потім – через три дні, тиждень, два.

Завдяки цьому ви знову і знову повторюєте матеріал, але робите це в ефективний спосіб. Повторюєте саме тоді, коли починаєте це забувати, говорять експерти.

Принцип відкладеного повторення часто застосовують під час вивчення іноземних мов, утім насправді він є універсальним.

 

КОРИСНІ ПОРАДИ для підготовки до НМТ з обов’язкових предметів.

 З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ:

  • виокремити теми, які варто пропрацювати детальніше, попередньо виконавши 7-8 демонстраційних варіантів НМТ або ЗНО попередніх років;
  • уважно проаналізувати помилки: звернути увагу на те, які орфограми/пунктограми повторюються у кожному варіанті;
  • після цього вчіть/повторюйте/виконуйте якомога більше завдань та тестів, аби "набити руку", адже часто завдання НМТ/ЗНО складаються за аналогією, однак з різними приладами.

Готуючись до НМТ, крім посібників та шкільних підручників, можна також скористатися такими безкоштовними платформами:

Під час підготовки до іспиту з МАТЕМАТИКИ радять виділяти на тренувальні завдання щонайменше дві години щодня. Бо спеціалісти вважають ефективним "занурення" в математику, адже так працює наш мозок, його потрібно тренувати систематично, навички розв’язування задач і вправ повинні постійно розвиватися, а пам’ять "не спати".

На НМТ учасникам дозволять користуватися деякими довідковими матеріалами, як-от формулами з геометрії, логарифмами, матеріалами з тригонометрії тощо.

То під час підготовчого  періоду варто роздрукувати і завжди мати під рукою формули, рисунки та таблиці, які найчастіше доводиться застосовувати під час виконання тренувальних завдань. Запам’ятавши розташування, потім значно менше часу буде витрачатися на пошук потрібної формули.

  • посібники для ЗНО минулих років авторів: О.С. Істер, Ю.О. Захарійченко, Л.П. Гальперіна, А.М. Капіносов тощо.

Також можна послуговуватися онлайн-платформами, де розміщено багато матеріалів для комплексної підготовки до НМТ не лише з математики, але і з інших предметів:

ЧОГО (НЕ) ВАРТО РОБИТИ ПЕРЕД НМТ?

- Найважливіше: не намагайтеся в останній день перед тестом вмикати режим "надолужити все", адже пам'ять працює інакше. Можна переглянути ключові моменти з предметів, які складатимете.

- Звечора підготуйте усі потрібні документи та покладіть їх на видне місце.

- Не пишіть жодних "шпаргалок". Вони можуть вам дорого коштувати, якщо зважитеся ними скористатись.

- Подбайте про свій сон.

- Одягайтеся у зручний одяг, аби під час проходження тесту не відволікатися на дискомфорт.

- Заздалегідь подивіться адресу пункту НМТ. Продумайте маршрут, врахуйте затори; про всяк випадок візьміть із собою готівку на таксі чи інші витрати.

І обов’язково мислить позитивно, бо навіть у найгіршому випадку, життя на цьому не закінчується. Про це завжди потрібно пам'ятати!

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube