Понеділок, 29 April, 2024
01/11/2023 - 13:52

Вшанування пам’яті польських офіцерів

20210204 1

Листопад у римо-католиків, зокрема й Польщі, починається поминальними днями. З 1992 року в ці дні на старобільській землі проводились траурні церемонії - на знак пам'яті про загиблих польських громадян, які напередодні Другої світової війни опинилися у полоні і утримувалися у таборі, що містився на території жіночого монастиря впродовж 1939-1940 років.

 

Щоб вшанувати пам'ять загиблих польських військовополонених до Старобільська із офіційним візитом прибували представники Генерального консульства Республіки Польщі, громадськості нашого міста-побратима Любліна тощо.
Гості відвідували цвинтар, де споруджений меморіальний комплекс загиблим польським офіцерам, відбувалася поминальна панахида, покладання квітів до Пам'ятного знака загиблим польським офіцерам на території жіночого монастиря «Всіх скорботних радість».


Як відомо, в 1939-1941 роках у Старобільську був розташований концентраційний табір НКВС із польськими військовополоненими. Пакт Молотова-Ріббентропа, що фактично розділив Польщу на дві частини (радянську й німецьку) виявився для її жителів непростим випробуванням, початком масових гонінь, репресій, знищення польської інтелігенції
У Старобільську не розстрілювали військовополонених. Тут є лише могили поляків - в'язнів табору, що вмерли від хвороб, нелюдських умов концтабірного буття. Усього ж, згідно з офіційними джерелами, протягом 1939-1941 років в Катині, Старобільську, Харкові загинуло більш ніж 22 000 людей, більшість із яких було польськими військовополоненими.

- Ця трагедія залишається незагойною раною в серцях багатьох людей, - говорить начальник Старобільської МВА Яна Літвінова. – Старобільськ особливим чином пов'язаний з Польщею. Найголовніше – щоб ми не забували про це. У нашому місті залишилось поховання 48 польських офіцерів, які померли від хвороб або були вбиті під час спроби втекти. Віддаючи шану громадянам Польщі, місцева влада опікувалася цим особливим для всіх нас місцем.

Згадуючи події тих років, розуміємо, що в історії українського та польського народів є багато спільного. А події минулого лише зміцнюють віру на настання мирного буття України та Польщі у європейській сім’ї народів. Це неодмінно відбудеться після Перемоги України над російськими загарбниками, котра є невідворотною завдяки допомозі з боку Республіки Польща.

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube