Понеділок, 29 April, 2024
10/11/2023 - 11:14

Психогігієна як спосіб самопідтримки

20210204 1

Чому один у полі не воїн? Ще наші пращури влучно підмітили, що сила – у єднанні та згуртованості. І не тільки бойова чи фізична, а й ментальна.

Людина, яка усамітнюється у нинішні нелегкі часи, втрачає соціальні зв'язки, поступово «випадає» із соціуму, і долати життєві негаразди стає дедалі важче.

Але емоційним спадам можна не тільки протидіяти, коли вони вже є. Профілактикою появи таких станів та способом самопідтримки може стати психогігієна.

 

 

 

 

«Психогігієна – це як чистка зубів. Почати можна з балансу індивідуальних і соціальних процесів. Наприклад, звертати увагу на зменшення спілкування. Згадайте, як важко самотнім людям старшого віку, особливо, коли соціальних мереж немає... Поговорити ні з ким, і люди просто сходять з розуму від самотності. Тому такий важливий баланс: мати можливість відпочити наодинці, але водночас зберегти високу соціальну активність. Бо без інших людей наші психічні процеси не калібруються, немає перетоку енергії, система виснажується і замикається», – розповів у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Сергій Міщук, провідний національний тренер, супервізор проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни».

За його словами, гуртування допомагає долати травматичний досвід. Але варто пам’ятати, що цей баланс теж індивідуальний: у екстравертів зміщений більше до спілкування, а в інтровертів – до самотності, і це – нормально.

Ще одна порада від експерта: обов’язково дбати про фізичний стан. Якщо немає сил на активний спорт, присідання, йогу чи навіть легеньку зарядку – завжди можна сходити на масаж або просто вийти на прогулянку. Згодяться навіть контрастний душ та повітряні ванни. Тіло оживе і буде вам безмежно вдячне.

«Важливо підтримувати тілесний рівень, усвідомлювати власне дихання і дійсно розбиратися в своїх ментальних процесах. Саме психоедукація допомагає ознайомитися з різними станами, відокремлювати їх, помічати небезпеку, вирівнювати баланс та відновлюватись. Людина, яка цього не знає, може виявити себе вже на самому дні. А коли ви помічаєте тривожні ознаки: «Опаньки, пам'ять погіршилась, роздратування підвищилось… – Ні-ні, туди нам не треба». І знаходите вихід», – пояснює дію психогігієни Сергій Міщук.

І не треба соромитися звертатися до фахівців Пам’ятаєте, з чого почався цей допис? Один у полі не воїн. Групові заняття, гуртові психологічні практики дозволять не лише подбати про себе та власне ментальне здоров’я, а й стати більш ефективним, корисним для суспільства, швидше йти до особистих перемог та до перемоги всієї країни. Кожна людина – важлива, і кожна людина – потрібна.

Цикл ефірів відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube