П'ятниця, 29 March, 2024
11/02/2020 - 09:23

ОТГ з бюджетом розвитку, а не існування

img Процес формування спроможних громад та нових районів в рамках децентралізації добігає кінця. За даними Міністерства розвитку громад та територій України, реформа завершиться восени 2020 року проведенням місцевих виборів на новій територіальній основі громад.

 

 

 

20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)». Закон передбачає зокрема, що об'єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом. В першу чергу, громади, що створюються, мають забезпечувати людей якісними та доступними послугами.

Отож, впродовж останніх двох місяців в Україні триває системна робота з підготовки та обговорення перспективних планів формування територій громад областей. Подібні заходи відбулися й на Луганщині. Їх результатом стало погодження перспективного плану формування ОТГ Луганської області, який був представлений на додаткових консультаціях в Києві на початку лютого. За словами голови Луганської обласної державної адміністрації Сергія Гайдая, об’єднані громади Луганщини повинні стати по-справжньому спроможними. «Тобто, при формуванні плану ми спиралися на економічну складову та соціальну впевненість жителів територій», – зазначив очільник області.

24 січня поточного року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад». У новій редакції акцент зроблений на порядок розроблення перспективних планів та формуванні спроможних громад. Так, спроможність громад оцінюватимуть за чисельністю населення, що постійно проживає на території; чисельністю дітей шкільного віку, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих на території; площею території спроможної територіальної громади; індексом податкоспроможності бюджету спроможної територіальної громади; часткою місцевих податків та зборів у доходах бюджету спроможної територіальної громади.

20200211 2Згідно з вище названими документами робочою групою з розробки Перспективного плану формування територій громад Луганської області були запропоновані кілька його варіантів. Загалом зміни стосувалися кількості або конфігурації об’єднаних територіальних громад, розташованих у межах Сватівського, Білокуракинського, Кремінського, Старобільського, Станично-Луганського районів, а також тих, що утворюватимуться в містах обласного підпорядкування.

Отже, згідно з перспективним планом, складеним ЛОДА, у Старобільському районі планується створити три територіальні громади. В такому випадку, на думку начальника управління з питань нормативно-правової роботи і децентралізаціїї облдержадміністрації Вадима Лазнікова, який, власне, і представляв перспективний план, громади будуть спроможними. За даним варіантом, у нашому районі функціонуватиме Шульгинська ОТГ, до складу існуючої Чмирівської ОТГ приєднається створена у 2019-му році Веселівська ОТГ, решта територій (Половинкинська, Підгорівська, Калмиківська ОТГ та інші села) ввійдуть до складу Старобільської ОТГ.

«Завжди знайдуться ті, кого не задовольнить будь-який варіант Перспективного плану формування територій громад Луганської області. Тож, ми повинні розробити робочу модель економічно доцільного розподілу території Луганщини та об’єднані громади, які матимуть бюджет розвитку, а не існування», - наголосив на одному із засідань робочої групи Сергій Гайдай.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube