П'ятниця, 29 March, 2024
20/07/2020 - 13:08

Вчитися з GIZ корисно

img

Старобільск приєднався до серії навчальних модулів, які в рамках реалізації проєкту «Спеціальна програма підтримки Східної України проводить Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ).

 

 

 

 

Крім матеріальної допомоги, спеціалісти GIZ пропонують громадам-партнеркам методологічну підтримку. Наприкінці минулого тижні відбулися перші навчальні онлайн-тренінги, в яких взяли участь і старобільчани. Всіх, хто приєднався до розмови про стратегічне планування діяльності медичних закладів, які працюватимуть на території ОТГ, привітав голова компоненту (соціальні та медичні послуги) GIZ Михайло Гамалій.

Читайте також: Для комфортних умов в медзакладах

Під час навчання спеціалісти місцевих органів самоврядування мають набути навички у розробці власних концепцій розвитку медичної сфери громади. Але перед цим треба розуміти, якими повноваженнями в сфері охорони здоров`я будуть наділені місцеві органи влади у різних напрямках: управління, фінансування, контроль. Тож тема першої навчальної зустрічі, яку провела консультант проєкту Аліса Макаріхіна, звучала так: "Потенціал органів місцевого самоврядування в управлінні медичними закладами при реформуванні системи фінансування охорони здоров`я. Стратегічне управління". Розмова вийшла активною, наповненою корисною для учасників інформацією - як глобального масштабу (щодо розробки програм підтримки медзакладів, фінансування ФАПів тощо), так і потрібного окремому мешканцю громади.

Серед іншого цікавим для багатьох буде знання про інтернет-ресурс "Є ліки", де кожен бажаючий може отримати інформацію про те, які ліки та в якій кількості закуплені для того чи іншого медичного закладу, тобто є в наявності та повинні буди доступні для пацієнтів. Щороку держава виділяє кошти на закупівлю ліків. Сотні лікарських засобів, оплачених державою, доступні для лікування хворих. На жаль, пацієнти не завжди знають про наявність безкоштовних ліків у їхніх лікарнях. Завдяки проекту "Є ліки" кожен українець може перевірити, які саме лікарські засоби, є у його лікарні.

Учасники тренінгу виконали практичне домашнє завдання, підбили підсумки зустрічі, визначивши поточні показники ефективності організації надання медичних послуг на місцях та можливі шляхи їх покращення.
Про не менш важливі питання йшлося ще на одній онлайн зустрічі-презентації, де говорили про вивчення потреб громади у наданні соціальних послуг, залучення мешканців до даної сфери життєдіяльності. Радники та експерти проєкту GIZ розповіли про модель, згідно з якою будуть визначатися проблеми на місцях, здійснюватиметься аналіз запитів громадян, дослідження ситуації через роботу у фокус-групах. Зібрана та проаналізована інформація дозволить визначити напрямки, за якими громаді потрібно надавати допомогу.

Навчання за різними компонентами проєкту продожується. Його мають пройти не тільки співробіники органів місцевого самоврядування, а й медичні та соціальні працівники із закладів, які працюватимуть на території ОТГ.

Така увага GIZ спрямована на підтримку громад-партнерок, насамперед розвитку в них соціальних та медичних послуг, підтримку найбільш вразливих населених пунктів, які безпосередньо наближені до лінії розмежування або постраждали внаслідок конфлікту на Сході України.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube