П'ятниця, 19 April, 2024
23/07/2020 - 16:22

Проти гендерного насильства

img

Днями відбулося перше засідання консультативно-дорадчої ради з питань гендерної рівності при Старобільській міській раді Луганської області. Провела його голова даної ради - секретар міської ради Світлана Барабаш.

 

 

 

 

В заході взяли участь представники місцевих закладів та організацій (соціальних, освітніх, медичних), що впроваджують в життя засади Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству”, партнери міської ради у роботі щодо гендерної рівності, голова правління Запорізького благодійного фонду “Єдність” за майбутнє” Тамара Огородова та координатор проєкту Ольга Крапивко, а також до обговорень долучилися онлайн координатори проєктів з гендерної рівності в Луганській області Олена Смаглій, Оксана Дроздовська та Ганна Лемешко, які надають безпосередню методичну допомогу.

Фактично, це представники тих організацій, які працюють над впровадженням засад гендерної рівності на місцях, мають напрацювання у своїх напрямках. Таким чином, є дуже висока зацікавленість учасників у тому, аби був результат їх спільної роботи. Треба сказати, що такі ради покликані проводити роботу у кількох напрямках задля покращення становища жінок та встановлення гендерної рівності у своїй місцевості.

Власне, під час своєї роботи учасниці заходу обговорили не тільки глобальні проблеми, а й окреслили ті, з якими стикаються наші жінки у своєму буденному житті, та можливі шляхи їх вирішення. Крім того, говорили про те, як постраждалі від насильства можуть отримати в місті ту чи іншу допомогу, де знайти підтримку та почути консультацію, іноді на умовах анонімності.

Зокрема, заступник  медичного директора з медсестринства комунального некомерційного підприємства "Старобільське РТМО" Старобільської районної ради Тетяна Бондар надала інформацію про те, що у пологовому будинку на території КНП “Старобільське РТМО” та на території поліклініки з дотриманням санітарних вимог та лікарняної таємниці працюють “Кабінети довіри”, куди мають змогу звернутись жінки або підлітки, які зазнали насильницьких дій, потребують психологічної допомоги, де вони можуть здати за потребою аналізи тощо.

Після жвавого обговорення проблем та актуальних питань у цьому напрямку учасники зустрічі визначилися з рекомендаціями для подальшої роботи консультативно-дорадчої ради з питань гендерної рівності при Старобільській міській раді, зокрема:

  • сприяти розробці системи дієвої міжсекторальної взаємодії всіх органів та організацій, які здійснюють діяльність з питань профілактики та протидії ґендерно зумовленому, у т.ч. домашньому, насильству, наприклад, шляхом організації періодичних зустрічей (діалогових майданчиків) за участі представників місцевої влади, поліції, соціальних працівників, постачальників медичних послуг, провайдерів юридичної допомоги, мобільної бригади соціально-психологічної допомоги і громадянського суспільства для обговорення і розробки комплексного і негайного реагування на випадки насильства;
  • сприяти розвитку місцевої системи якісної переадресації постраждалих від насильства для забезпечення наступності роботи з отримувачами послуг від суб’єкта, який виявив факт насильства, до суб’єкта, який надає комплексну допомогу;
  • сприяти проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи про ґендерно зумовлене, включаючи домашнє, насильство за принципом «рівний – рівному», в т.ч. із залученням до такої роботи молодіжних лідерів-волонтерів.

Крім того, серед актуального були визначено і залучення до діяльності ради представників Нацполіції. На жаль, на попередні запрошення Старобільської міської ради долучитися до спільної протидії гендерному насильству від Старобільського ВП ГУ НП в Луганській області відповіді не надійшло. Учасниці засідання сподіваються, що у подальшому у складі ради все ж таки працюватиме й уповноважений від поліції. Що сприятиме більш ефективній та результативній профілактиці та протидії гендерному насильству на території міста.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube