Субота, 20 April, 2024
03/08/2021 - 10:14

Не паліть стерню!

20210803

На сьогоднішній день фіксується чимало пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття. Деякі сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю.

Старобільська міська рада нагадує, що при спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту. Крім того, безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади.

Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур'яни. Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, завдає значної шкоди навколишньому середовищу, підвищує ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках.

На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. При спалюванні стерні на фермерських угіддях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин.

Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж. Особливо небезпечно спалювати стерні на ланах, через які проходять високовольтні лінії електропередач. Дим і вогонь є напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів.

Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, потрапляючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Пам’ятайте, що не можна випалювати стерню та інші рослинні рештки, розкладати багаття в лісі.
Категорично заборонено звалювати та спалювати сміття у лісових насадженнях та заїжджати на територію лісового фонду на автомобілі. Крім того забороняється палити, кидати у лісі, на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

При виявленні пожежі – не панікуйте та не приймайте поспішних рішень, а негайно телефонуйте по номеру «101».

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube