Четвер, 25 April, 2024
05/11/2019 - 10:03

Солдатські могили - кращі проповідники миру

20190709 2 Саме такі слова прозвучали під час поминальної акції, яка відбулася 3 листопада на польському військовому меморіалі, що в 1994 року відкрито на території старобільського цвинтаря. Двадцять п'ять років тому сюди перенесли останки 48 поляків, і відтоді на цьому місці двічі на рік збираються ті, хто вважає за необхідне ушанувати пам’ять своїх співвітчизників.

 

 

За традицією, яка дуже важлива і особлива для поляків, до Старобільська у день Матері Божої Катиньської у квітні й у день пам’яті всіх померлих у листопаді на могилах безневинно загиблих має бути польський прапор, запалені свічі й квіти білого та червоного кольору — за кольорами польського прапора. Так було й цього разу.

20191105 3     20191105 2

До Старобільська прибула делегація на чолі з Генеральним консулом Республіки Польща у Харкові Янушем Яблонським. У заході з нагоди поминання загиблих польських офіцерів взяли участь представники Старобільської міської ради разом зі службовцями Луганської ОДА та Старобільської РДА. Генеральний консул відзначив, з якою увагою місцева влада ставиться до поховань польських громадян, що загинули від сталінського тоталітаризму, висловивши подяку за спільну пам'ять та сподівання на мир, що вже скоро прийде на українську землю.

                              Історична довідка

Після поділу Польщі в жовтні 1939 року в СРСР було інтерновано й депортовано сотні тисяч польських військовослужбовців. У полоні опинилися сотні тисяч польських солдатів і офіцерів. Відповідно до інструкції наркома внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії у Старобільський табір, створений у колишньому православному жіночому монастирі, було відправлено близько 3900 військовослужбовців. У тому числі 8 генералів, 380 штабних офіцерів, 3 480 офіцерів, 12 капеланів. Серед інтернованих були переважно представники польської інтелігенції, яку мобілізували на початку війни. За даними польських істориків, в 1939-1940 роках у Старобільську перебували 20 вузівських професорів, близько 400 лікарів, десятки сотень юристів і інженерів, більше ста вчителів, громадські діячі, літератори, журналісти й священики. Частина з них так і залишились на нашій землі навіки.
В свою чергу, Старобільська міська рада підкреслює важливість збереження пам'яті про вірних синів свого народу, що стали жертвами несправедливості та цинічного поділу світу між тиранами. Старобільчани цінують дружні стосунки, співпрацю та взаємодію з польськими колегами.

Панахиду за загиблими на місці поховання польських офіцерів провів настоятель Римсько-католицької парафії «Різдва Пресвятої Богородиці Діви Марії міста Луганська» ксьондз Ґжегош Рапа. Учасники заходу відвідали поховання українських військових, що розташоване майже поруч з польським меморіалом.

На думку виступаючих, наші народи мають багато спільного, зокрема, й трагічних сторінок історії. Однак, ми, сучасні, маємо берегти пам'ять про тих, хто загинув за свою сім`ю і Батьківщину, повинні шанувати всіх, хто помер на нашій землі, бо примирення неможливе без пам'яті.

 

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube