Середа, 24 April, 2024
12/03/2021 - 14:43

На фініші стоденного "марафону"

20210204 1Старобільська міська територіальна громада утворена наприкінці минулого року і сьогодні проходить активний етап становлення. Ми вчимося жити у новому форматі, розуміти, чого прагнемо у майбутньому і який маємо потенціал для досягнення поставлених завдань та цілей. Основна з них - створення спроможної, комфортної для проживання мешканців громади.

 

 

(Інтерв'ю міського голови Яни Літвінової районній газеті
"Вісник Старобільщини" від 1 березня 2021 року)

Старобільська МТГ - це потужне об'єднання міської та сільських територій, що складатиме майже 732 кв. км., з населенням більш, ніж 30 тисяч жителів.

Населені пункти, що входять до складу міської територіальної громади, мають різні "стартові" позиції. Але разом у нас є спільне бажання розвивати той потенціал, який маємо.

Як відомо, 27 листопада минулого року на першій сесії Старобільської міської ради восьмого скликання її депутати та міський голова Яна Літвінова набули повноважень. Тобто на початку березня, а саме 6 числа, минає 100 днів їх роботи на чолі новоствореної громади.

Останнім часом неофіційний звіт за 100 днів роботи керівника є таким собі маркером, що дозволяє визначити, в якому напрямку рухаємося, які зрушення в житті громади сталися, які перед нею постали критичні питання та які шляхи їх подолання напрацьовані.

Про перший стоденний «марафон» на посаді дізнаємося з розмови зі Старобільським міським головою Яною Літвіновою. Результати роботи депутатів міської ради висвітлюватимемо у наступних випусках районної газети «Вісник Старобільщини».

Отже, перші кроки зроблено. Як Ви можете охарактеризувати цей період?

Для мене він був надзвичайно насиченим, непростим, наповненим величезним потоком нової інформації. Реформа децентралізації, територіально-адміністративного устрою, передача повноважень та відповідальності  на місця змушують працювати по-новому, знаходити рішення і виходи з чисельних проблемних ситуацій в рамках чинного законодавства.

В рамках створення міської територіальної громади впродовж минулих місяців триває процес реорганізації, перехід всіх структурних підрозділів за сферами освіти, медицини, соцзахисту від районного рівня у підпорядкування громади. Обсяг навантаження, який при цьому ліг на плечі керівників установ та організацій, просто величезний. Бо окрім зміни статутних документів, є необхідність зміни всіх внутрішньо організаційних документів, і робити це треба, не порушуючи звичний для мешканців графік роботи. Тому хочу подякувати всім працівникам бюджетної сфери сільських рад за вашу працю та розуміння ситуації.

Хочу сказати, що всі ці місяці з моменту проведення виборів, стали, дійсно, випробуванням на витривалість. Адже всі ми живі люди, які також хворіють, тож був період, коли цілі відділи у міській раді «випадали» з робочого графіку всім складом через захворювання на коронавірус. Але завдяки злагодженій роботі, наполегливості, зокрема, й насиченій роботі депутатського корпусу, ми впорались. Та далі роботи менше не буде…

Звісно, на початку будь-якої справи, а особливо становлення нової громади труднощів вистачає. Як долаємо їх?

Я вважаю, що надважливим є питання задоволення потреб мешканців громади, а для цього має чітко, злагоджено, фахово, відповідно до чинного законодавства працювати апарат міської ради. Щоб забезпечити це, проводиться робота щодо його реорганізації. Як відомо, вже призначені профільні заступники міського голови, начальники відділів культури, фінансів, т.в.о. начальників відділу освіти, соціального захисту населення, проведені конкурси на заміщення вакантних посад в інших відділах та службах, які вперше створюються міською радою, свою діяльність здійснюють сім з десяти старост. Хочу сказати, що кадрове питання – не з простих. Іноді реально важко знайти людину, яка вміє і буде відповідально та ефективно працювати і при цьому має авторитет у жителів того чи іншого населеного пункту. Підкреслю також, що для мене для будь-якої кандидатури залишаються лише кілька вимог: професійність та відданість роботі; бачення проблем та шляхів їх вирішення; наявність плану дій з покращення якості життя та перспективи розвитку. Просто відсиджуватися в тому чи іншому кріслі не вийде.

Серед найбільш серйозних ситуацій, які довелося долати, також можна назвати труднощі в організації повноцінного харчування школярів, постачання енергоносіїв до закладів культури тощо. Проблема полягала у тому, що старі структурні підрозділи РДА та райрада не мали змогу провести тендери на закупівлю енергоносіїв згідно з вимогами відповідних підзаконних актів. З іншого боку, для проведення тендерних закупівель у громаді повинні бути створені нові органи, які набули повноважень лише у січні цього року.

Однак, наскільки відомо, харчування дітей пільгових категорій в нашій громаді, на відміну тих же сусідів – Чмирівської та Шульгинської ОТГ – все ж було налагоджене з початку навчального процесу у новому році?

Так, у закладах загальної середньої освіти учні пільгових категорій забезпечуються одноразовим харчуванням. Із середини лютого 2021 року почалися поставки продуктів харчування за новими договорами для організації повноцінного харчування школярів.

Питання організації шкільного харчування залишається актуальним. Для його розв'язання, як вже повідомлялося, з січня 2021 року Відділом освіти Старобільської міської ради було розпочато поетапні закупівлі продуктів харчування згідно із Законом України «Про публічні закупівлі» та які наразі тривають. До того ж, з 1 січня поточного року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» від 25.09.2020 №2205. Новий Санітарний регламент ввів певні вимоги до організації харчування та харчових продуктів, які використовуються для харчування в закладах освіти, а саме – початкових школах, гімназіях, ліцеях. Нове меню школярів буде більш збалансованим та різноманітним. Так, наприклад, у 2021 році воно поповниться йогуртами, овочевими салатами, фруктами тощо.

Вдячна батьківській громаді, яка поставилася до тимчасових проблем з розумінням. Тим більше, що у закладах освіти Старобільської міської ради ці проблеми намагаються вирішувати у найкоротші терміни, не припиняючи повністю харчування дітей.

Головним є те, що Відділ освіти докладає максимальних зусиль, щоб забезпечити школярів харчуванням на належному рівні.

Тож, хочу запевнити жителів громади: у будь-якій скрутній ситуації ми намагаємося знаходити вихід, рішення в межах чинного законодавства в найкоротші терміни.

Виходить, чимало робилося і робиться міською радою, але це, так би мовити, не публічна, показова діяльність, що видима жителям, але дуже необхідна для становлення громади…

Саме так. Той час, що пройшов з моменту становлення нашої Старобільської міської територіальної громади, дає підставу поінформувати громаду про організаційні та адміністративні напрацювання. Якщо говорити образно, то зорано поле і засіяно зерно. Тепер потрібен старанний догляд, щоб воно дало добрий урожай – обжинки, значимі для всієї нашої Старобільської громади.

Пріоритетним у роботі бачу те, щоб депутати, керівники різних рівнів і пересічні громадяни були активними учасниками процесів розвитку своїх населених пунктів - міста, кожного села. Без цього будь-яка діяльність апарату не матиме належного результату.

Якими позитивними подіями, що відбулися за цей час, хотілося б поділитися?

На щастя, позитивних результатів нашої спільної роботи немало. Взяти хоча б початок такого довгоочікуваного ремонту шлюзу-регулятора на Айдарі. Не зважаючи на скептичне ставлення до цього питання з боку багатьох людей, воно вирішується. Через несприятливі погодні умови роботи тривають не такими швидкими темпами, як хотілося б, але тим не менше…

Останнім часом відбулися кілька подій, про які також хочеться згадати. В громаді почала свою роботу перша поліцейська станція, яка розташована у селі Калмиківка. Тут працює поліцейський офіцер громади Володимир Сєвєрін, який обслуговує жителів семи навколишніх сіл. Днями він став одним з десяти «щасливчиків» з усієї області, хто отримав ключі від нового службового автомобіля «Renault Duster». Робота у цьому напрямку триває, ми підписали відповідний меморандум з керівництвом місцевого підрозділу поліції і невдовзі очікуємо ще на одного поліцейського громади.

Також після великої реконструкції відбулося офіційне відкриття сучасного приймально-діагностичного відділення Комунального некомерційного підприємства "Старобільська багатопрофільна лікарня". Створені умови для надання більш якісних медичних послуг жителям громади.

У міському парку культури та відпочинку завершено встановлення обладнання для дуже бажаного нашими підлітками скейт-парку. Його відкриття відбудеться зовсім скоро, з настанням теплої погоди.

Не менш позитивною є співпраця з міжнародними партнерами. Один з них - німецьке товариство GІZ сприяє у покращенні якості надання соціальних та медичних послуг у громаді. Ми отримали вже чимало різноманітного обладнання для наших медичних закладів. Цього разу за кошти GІZ було придбано цілий перелік необхідних для надання послуг мешканцям громади найменувань: від безконтактних термометрів, глюкометрів та тонометрів до офісної техніки. Але найважливіші - засоби для пересування: складні шагаючі ходунки, тростини, милиці, інвалідні коляски. Всі вони передані до комунальної установи “Старобільський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)” Старобільської міської ради і видаватимуться громадянам після звернення у тимчасове користування безкоштовно.

Є й багато інших хороших прикладів зробленого за цей період.

Чи вразило в ці 100 днів щось особливо?

Таке собі «відкриття»: що у добі дуже мало часу, що його не вистачає на все задумане, заплановане, все, що хочеться зробити надтерміново. Можливо, ще й те, що, маючи двох заступників, знаходжу час для того, щоб приділяти більше уваги своїй представницькій місії, яку несу як голова громади. Оскільки, як я завжди кажу, кожна нова зустріч – то шлях до нових можливостей, нагода знайти партнерів, інвесторів, друзів нашій Старобільщині, лобіювати її інтереси на більш високих владних рівнях.

Як Старобільський міський голова входжу до складу дорадчого органу Мінінтеграції - міжвідомчої робочої групи з імплементації (втілення в життя) Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей до 2030 року. Це дає змогу надати на найвищий рівень свої пропозиції, ідеї та бачення участі в реалізації стратегії, долучитися до обговорення дуже важливих питань подальшого розвитку регіону, пріоритетних напрямків для економічного зростання.

На сьогодні Старобільськ має напрацювання та досвід роботи з різними партнерами - місцевими та міжнародними, громадськими та урядовими організаціями, підписано низку важливих для розвитку громади документів.

Впродовж останніх трьох років місто налагодило співпрацю з багатьма міжнародними інститутами, організаціями-партнерами. Це "Проєкт USAID "Економічна підтримка Східної України", "Проєкт USAID "Демократичне врядування у Східній Україні", Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Міжнародний банк реконструкції та розвитку, ПРООН та ООН Жінки в Україні, програма "U-LEAD з Європою", БО "Всеукраїнський благодійний фонд "ГОРЄНІЄ", Асоціація міст України, та іншими.

Днями взяла участь у засіданні Ради розвитку громад та територій у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30». Приділяю час діяльності в керівних органах Асоціації міст України, є одним з двох представників Луганщини, які презентують населені пункти області на всеукраїнському рівні.

У січні разом з колегами брала участь у зустрічі, яка відбулася у ЛОВЦА, з делегацією Посольства Латвійської Республіки в Україні на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Латвійської Республіки в Україні. Налагодження контактів з міжнародними партнерами відкриває перед нами нові можливості для співпраці. Ми відкриті для діалогу, прагнемо обмінюватися досвідом, готові втілювати спільні проєкти, які будуть корисні нашим громадам - як українським, так і латвійським.

Крім того, продовжую роботу щодо втілення в життя важливого для нашої громади проєкту щодо створення на території Старобільська агрологістичного центру. На даний момент ми знаходимось на етапі підписання Меморандум з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України про взаєморозуміння щодо участі у проєкті “Східна Україна: возз’єднання, відновлення відродження - (Проект 3В)”, який буде реалізовуватись у тому числі на території Старобільської міської ради за фінансування Міжнародного банку реконструкції та розвитку з метою поліпшення транспортного сполучення та підтримки відновлення і модернізації сільськогосподарського сектору шляхом інвестування в місцеву інфраструктуру та економіку.

Які плани та перспективи у Старобільської МТГ, з точки зору її голови?

Основними складовими для позитивного погляду на подальші перспективи громади є як базові природні, демографічні, територіальні ресурси, так і цікава та давня історія краю.

Старобільська громада - це зона землеробства. На її території працюють 18 крупних фермерських господарств та десятки дрібних. Зважаючи на це, сільське господарство є одним з пріоритетів розвитку. Нашим наймасштабнішим проєктом у цьому напрямку і має стати створення у Старобільську агрологістичного центру (хабу). Що дозволить підвищити ефективність ринку сільгосппродукції через сучасну систему агрологістики, яка базується на відповідних інфраструктурних об`єктах.

Розвиток підприємницької діяльності має вирішальний вплив на економічне зростання, стабілізацію ціноутворення, розширення господарських зв'язків і забезпечення продуктивної зайнятості.

Старобільськ як центр великої громади має Стратегію соціально-економічного розвитку міста Старобільськ, яка вже зараз розширюється з урахуванням потреб не лише міста, а і всієї територіальної громади.

В Стратегії визначені головні пріоритети. Перший: відродження економічної спроможності через розвиток малого і середнього бізнесу та агропромислового кластеру. Другий: підвищення ефективності і відкритості роботи місцевої влади і її ролі в сталому розвитку.

Ми розробили 40 стратегічних проєктів. Підкреслю, що ці програми актуальні не лише для міста. Наразі будемо реалізовувати їх у більших масштабах - на території усієї громади.

Також потенціальними напрямками розвитку нашої громади ми розглядаємо розвиток інфраструктурної та туристичної галузей. Вони охоплені вище згаданими проєктами, є стратегічними цілями у житті громади.

Три роки ми підсилювали районний центр, аби він став тим магнітом, що буде притягувати інвестиції, тримати навколо себе сільські території, допомагати їм розвиватися.

Три сільські громади - Калмиківська, Підгорівська, Половинкинська - вже отримали досвід життя у форматі об'єднаних територій. Протягом останнього року вони розробляли і втілювали локальні, але від того не менш важливі, проєкти, брали участь у конкурсах від міжнародних донорських організацій, налагоджували систему управління. Мають уявлення про напрямки стратегічного розвитку своїх громад. Все це допоможе у становленні нашої громади.

Сільські громади Новоборового, Нижньопокровки, Лиману, Курячівки допоки залишалися у статусі окремих сільських рад. Втім, вони від 2015 року прагнули доєднатися до Старобільська. Ми також залучаємо їх до процесу творення спільної громади. Аналізуємо потреби жителів, визначаємо потенційні точки росту, робимо їх повноправними членами родини Старобільської міської територіальної громади.

Я завжди бачила своє завдання не лише в тому, щоб працювати в середині громади на її благо, а й вести діалог за її межами про залучення ресурсів до Старобільської території. Тож працюємо далі. Бо разом ми – сила!

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube