П'ятниця, 29 March, 2024
19/03/2021 - 14:53

Повноцінне харчування відновлене

20210204 115 березня 2021 року було укладено останні договори на постачання продуктів харчування до закладів освіти. Тож цього тижня, вихованці закладів дошкільної освіти та учні закладів загальної середньої освіти нарешті побачили на своїх тарілках повний асортимент страв, що включає різні види продуктів.

 

 

 

20210319 6

- Організація харчування у закладі дошкільної та загальної середньої освіти – це проблема великої соціальної значущості, особливо в умовах дійсних соціально-економічних обставин. Дитина перебуває у дитячому садку 8-10 годин, у школі – 4-8 годин, а отже харчування здебільшого забезпечується саме в закладах освіти. І від того, наскільки правильно воно буде організовано, залежить і здоров’я дітей, і всебічний їхній розвиток. Тому організація раціонального харчування дитини потребує постійної уваги батьків дітей та працівників закладів освіти, - говорить в.о. начальника відділу освіти Старобільської міської ради Наталія Гупал.

Основними принципами організації харчування в закладах освіти є:

- збалансованість та максимальна різноманітність раціону,

- енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,

- технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,

- забезпечення санітарно-гігієнічних норм та Санітарного регламенту (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

20210319 3Всім відомо, що здобувачі освіти дуже вибагливі не тільки до смакових якостей страв, а й до їх презентування. А це цілий ланцюг, в якому задіяна велика кількість працівників закладів освіти: директори та їх заступники, медична сестра, комірник, кухарі, завгосп, вчителі, вихователі-методисти, вихователі й їх помічники. Креативний підхід медичних сестер до складання різноманітного меню, винахідливість педагогів у сервіруванні та презентуванні страви формує інтерес й бажання дитини до споживання страв, яких не має в списку домашнього раціону. Наприклад, суп картопляний з рибними фрикадельками, всіма улюблене горохове пюре, биточки, шніцелі, зрази картопляні з курячим м’ясом, суфле з відварного м’яса та вермішелі, тюфтельки рибні, зрази рибні січені, запіканка сирна зі сметанним соусом, сирники рожеві, запіканка вермішельно-сирна зі сметаною, овочі по-карпатські, каша молочна гарбузова, каша молочна вівсяна, пиріжки духові з курячим м’ясом, пиріжки з родзинками, шарлотка яблучна, крендель цукровий, кисіль із фруктового соку та багато іншого.

20210319 7Можливість готувати незвичні страви - це в першу чергу, своєчасне врахування потреб та бажань закладів освіти, що дає змогу забезпечувати якісне збалансоване харчування через різноманітність замовлених продуктів.

- З цього тижня у закладах середньої освіти нашої громади відновлене повноцінне харчування. Як відомо, до цього проходили обов’язкові тендери на укладання угод щодо поставки необхідних продуктів. Нарешті всі процедури завершені - говорить міський голова Яна Літвінова. - Учні шкіл мають можливість щоденно отримувати гарячі обіди. Відповідно до нового санітарного Регламенту оновили і меню. Всі страви готуються тільки з натуральних продуктів та з мінімальною кількістю цукру і солі.

Красномовні ілюстрації з Підгорівського ліцею, Старобільського ліцею №4, міських дитячих садочків "Сонячний" та "Незабудка" демонструють те, чим і як сьогодні харчуються наші діти у школах і дитсадочках. 

20210319 5  20210319 4  20210319 2 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube