Субота, 20 April, 2024
13/04/2021 - 16:36

Об`єднані пам`яттю

20210204 1У Польщі 13 квітня вшановують День пам’яті жертв Катинської трагедії. Це одна з найтрагічніших сторінок польської історії. Сьогодні до Старобільська з цієї нагоди здійснив візит віцеконсул Генерального консульства Республіки Польща у Харкові Міхал Банась.

 

 

 

За традицією, яка існує вже більш як 20 років, Старобільськ двічі на рік зустрічає делегації гостей, що приїздять на так зване "польське" кладовище, де поховані їх співвітчизники, які пішли у вічність на початку Другої світової саме на нашій землі. На початку листопада, оскільки два перших листопадових дні у католицькій церкві присвячені пам'яті померлих: 1 листопада - День всіх святих, 2 листопада - День поминання померлих, та у квітні.

20210413 2Сумна подія - 81-ша річниця Катинської трагедії - сьогодні знов зібрала у цьому місці поляків і українців разом.

20210413 3У заході з нагоди вшанування пам`яті загиблих польських офіцерів взяли участь представники Старобільської міської ради, Старобільської районної ради та Старобільської РДА, Старобільського районного товариства любителів польської мови і культури. Були запалені свічі, до Пам'ятного знака відбулось покладання квітів білого та червоного кольору - за кольорами польського прапора. Також присутні віддали данину пам'яті захисникам України, які загинули в АТО, після чого поклали квіти біля меморіальної дошки, що знаходиться поруч із Свято-Скорботним жіночим монастирем.

Крім того, віцеконсул відвідав Луганський обласний краєзнавчий музей, куди передав тематичну банерну виставку, підготовлену Інститутом національної пам’яті Польщі саме до роковин Катинської трагедії і яку зможуть переглянути відвідувачі всіх музейних закладів Луганщини.

Історична довідка. Після поділу Польщі в жовтні 1939 року в СРСР було інтерновано й депортовано сотні тисяч польських військовослужбовців. У полоні опинилися сотні тисяч польських солдатів і офіцерів. Відповідно до інструкції наркома внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії у Старобільський табір, створений у колишньому православному жіночому монастирі, було відправлено близько 3900 військовослужбовців. У тому числі 8 генералів, 380 штабних офіцерів, 3 480 офіцерів, 12 капеланів. Серед інтернованих були переважно представники польської інтелігенції, яку мобілізували на початку війни. За даними польських істориків, в 1939-1940 роках у Старобільську перебували 20 вузівських професорів, близько 400 лікарів, десятки сотень юристів і інженерів, більше ста вчителів, громадські діячі, літератори, журналісти й священики. Частина з них так і залишились на нашій землі навіки.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube