Субота, 27 April, 2024
14/06/2021 - 15:36

Замість дитячого притулку

20210204 1В Україні працює нова форма сімейного виховання – патронат над дитиною. Це - тимчасове сімейне виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях патронатних вихователів. Створення таких родин наразі є актуальним питанням як по всій країні, так і у Старобільській громаді. Що таке патронатна сім`я і як стати патронатним вихователем? Про це читайте у нашій публікації.

 

Головною метою патронату над дитиною є забезпечення захисту її прав, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Чому така послуга запроваджена? В рамках деінституалізації в Україні до 2026 року не буде інтернатних закладів. І тому на громади покладається відповідальність за виховання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Для України це нове явище, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

Слід розуміти, що вилучення дитини з сім’ї не є пріоритетом соціального працівника, біологічна сім’я – головне. Однак, коли обставини стають катастрофічними, то слід діяти на благо дитини.

Патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини чи дітей, в біологічних родинах яких виникли певні проблеми. Поки біологічні батьки ці проблеми вирішують, діти десь мають перебувати. Зараз, за словами фахівців, вони перебувають в притулках соціально-психологічної реабілітації. Однак у разі існування в громаді патронатної родини, дитина, допоки біологічні батьки вирішують свої проблеми, зможе жити у нормальній сімейній атмосфері. У патронатній сім`ї діти можуть перебувати від 3 до 6 місяців.

Патронатна сім'я повинна мати житло, досвід виховання дітей, не бути пенсійного віку та не мати проблем зі здоров'ям. Один із патронатних вихователів повинен бути безробітним, адже патронатні батьки – це професійна діяльність, соціальна послуга, яка оплачується державою. Зарплата патронатного вихователя, станом на 01.01.2021, становить приблизно 11 тисяч 350 гривень (п'ять прожиткових мінімумів для працездатної особи). Також на потреби дитини держава виплачує певні суми додатково. Робота патронатним вихователем зараховується до трудового стажу.

Патронатним вихователем можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;  мають житло (власне, орендоване чи на правах користування); не мають судимості; стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей; зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі; пройшли відповідне навчання.

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, що мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Більш детальну інформацію про сімейний патронат можна дізнатися, звернувшись до фахівців відділу "Служба у справах дітей" Старобільської міської ради, за адресою: вулиця Центральна, 36, 2-й поверх, к.226.

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube