Четвер, 18 April, 2024
14/03/2023 - 16:26

ДЛЯ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО

20211117 3

Що потрібно знати під час фіксування шкоди та збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям у зв’язку із збройною агресією рф?

Які існують методики та алгоритми визначення завданих збитків? На які етапи ділиться ця процедура та які види фіксації потрібні для оцінки (визначення розміру) реальних збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям, іншим суб’єкта господарювання всіх форм власності тощо?

Порядком визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326 (далі – Порядок і Постанова 326), передбачено, зокрема, визначення шкоди та збитків, завданих збройною агресією РФ підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності (підпункти 18-21 пункту 2 Порядку).

На виконання пункту 2 Постанови-326 спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна України від 18.10.2022 № 3904/1223 затверджено Методику визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв'язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності (далі – Методика). Методика зареєстрована в Міністерстві юстиції України 02 грудня 2022 р. за № 1522/38858, набула чинності 16.12.2022, та є обов’язковою для використання під час оцінки (визначення розміру) реальних збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям, іншим суб’єкта господарювання всіх форм власності внаслідок втрати, руйнування або пошкодження їх майна у зв’язку зі збройною агресією РФ, оцінки (визначення розміру) упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності зазначеними суб’єктами господарювання, а також оцінки потреб у відновленні майна суб’єктів господарювання.

Зазначеною Методикою передбачено, що оцінка збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії РФ, здійснюється шляхом проведення незалежної оцінки збитків (незалежними оцінювачами) або є результатом проведення судової експертизи (експертного дослідження). Проведення аналітичної оцінки чи стандартизованої оцінки збитків Методикою не передбачено. Таким чином, суб’єктами організації та виконання оцінки збитків будуть виконавчі органи влади та керівники підприємств, установ і організацій сфери їх управління – з однієї сторони, та незалежні оцінювачі і судові експерти – з іншої.

Для отримання  відшкодування прямих та непрямих збитків, зокрема, врахована і міжнародна практика з фіксації, доказу та відшкоду

2майно_барабаш.jpg

вання збитків.

Судовими експертами розроблена уніфікована Методика, з допомогою якої   інформацію/докази/документи можна подати до будь-якого юрисдикційного органу.

Звертаємо увагу, що викладений алгоритм не обов’язково має бути дотриманий в повному обсязі. В залежності від обставин кількість доказів може різнитись або відрізнятись від викладеного. Головною ціллю на цьому етапі є фіксація збитків всіма доступними засобами, навіть шляхом зібрання непрямих доказів, які все одно будуть прийняті та розглянуті судом.

12345678910
                           

 

 

Право інтелектуальної власності на веб-сайт належить Старобільській міській раді. Повне або часткове копіювання інформації та матеріалів з офіційного веб-сайту міської ради для подальшого розповсюдження будь-якими засобами дозволяється тільки з посиланням на адресу першоджерела інформації. Для інформаційних ресурсів глобальної мережі Інтернет обов’язковим є активне, пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на адресу starobelsk.lg.ua не нижче другого абзацу тексту.

Юридична адреса:         92703, Луганська обл., м.Старобільськ, вул.Центральна, 36
Телефони:  

+ 38 066 401 62 31,

"гаряча лінія" - +38 099 009 21 49

Електронна пошта:  

starobilsk@loga.gov.ua

     
    facebook    youtube